Wat is jouw leiderschapsstijl?

Of je nu samen werkt in een team of 10.000 mensen onder je hebt werken – jouw stijl van leiding geven is essentieel. In het volgende infographic zie je de verschillende basisstijlen en de wijze waarop deze uitwerkt op de mensen die onder of met jou werken. Wat je jouw leiderschapsstijl? 

Wat is jouw leiderschapsstijl?

Afhankelijk van de taakvolwassenheid van de mensen met wie je werkt werken bepaalde stijlen beter dan anderen. In onderstaande schema zijn dan ook jouw autoriteit als leider en de autonomie van het team wat voor je werkt uiteen gezet. Het ‘hoogst haalbare’ zou zijn het volledig kunnen delegeren van verantwoordelijkheid, waarbij je zelf er echt op kunt vertrouwen dat je niet elke dag instructies hoeft te geven of hoeft te vragen hoe het gaat. De meest autoritaire variant is uiteraard de directieve stijl, waarin je vooral vertelt wat er moet gebeuren zonder input te vragen of te verwachten.

Wat is jouw leiderschapsstijl?

Voor mij leuk om te zien waarom op sommige plekken (zoals soms te fanatiek in de zorg) zelfsturende teams niet werken – als de taakvolwassenheid laag is dan zijn mensen niet in staat om gedelegeerde verantwoordelijkheid te dragen. Wat is jouw leiderschapsstijl? Zowel natuurlijk als noodzakelijk?

Meer over teamrollen vind je op de pagina over Belbin’s teamrollen bijvoorbeeld.

Over Nigel van Houten

Mede-oprichter van BigDataHub en mede-eigenaar van InTellegus. Trackrecord in projectmanagement & (big)data. Veel interesse in redenen waarom; motivatie, sport, voeding, leiderschap. Doet aan fitness, bootcamp, hardlopen, airsoft en blogt als gast auteur op projectsucces.nl.

Bekijk alle berichten van Nigel van Houten →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.