Of je nu IT manager of projectmanager bent, je krijgt te maken met een set mensen waarmee jij je doelstellingen gaat proberen te behalen: jouw team. Zeker voor projectmanagers kan dit een uitdaging zijn, omdat de mensen die je in je team krijgt, niet altijd te kiezen zijn. Hoe ga je dan toch je team zo in stelling weten te brengen dat je je resultaten boekt? Het blijkt dat er drie punten zijn die echt van belang zijn voor de teamwerking. Wat jouw team echt van jou wil.
1. Een doel dat het nastreven waard is
Een zeer belangrijke faalfactor voor projecten is dat het projectteam niet gelooft in het doel wat voor ogen is. Stel je voor: je wordt gevraagd om deel te nemen in een projectteam als lid, er is een probleem geformuleerd dat opgelost moet worden, en je bent het totaal niet eens met de oplossing die je moet gaan implementeren. Dat is nou niet bepaald een grote motivator. Het is dus van groot belang dat je als projectmanager in staat bent om een verhaal te schetsen waarin je het probleem dat je gaat oplossen het oplossen waard laat zijn, en dat je ook met je teamleden bespreekt waarom specifiek die oplossing gekozen is om het probleem op te lossen. Zeker in traditionele, niet Agile, trajecten is de oplossing in een vooronderzoek door anderen bedacht en is er een groot risico dat dit issue optreedt.
Eerdere postten we al een video waarin één en ander over storytelling werd verteld – misschien dus toch nog even het kijken waard.
2. Enige vorm van autonomie
De Agile projectmanagers onder jullie zullen deze herkennen, maar ook dan hebben wij projectmanagers nog weleens de neiging om ons teveel met de inhoud te gaan bemoeien. Zeker als dat ook onze eigen achtergrond is. En zeg nou zelf: vind je het leuk als een ander (de opdrachtgever bijvoorbeeld) jou gaat vertellen hoe je iets moet doen? Nee! Micromanagement door management of directie is zó 2014. Je krijgt (hopelijk) een leuk salaris van je baas. De reden is dat je baas jouw heeft aangenomen om zijn problemen op te lossen. Dan moet hij jou natuurlijk wel de vrijheid geven om dat te kunnen doen zonder je daarin al teveel te beperken. En zo werkt het natuurlijk ook met je projectteam. Je project leden zijn allemaal vakinhoudelijke professionals die weten hoe ze hun werk moeten doen. Vertel ze dus vooral WAT je wil bereiken en laat de keuze over HOE ze hun werk moeten doen dan vooral ook aan hen. Je bent uiteraard vrij om daar een stukje toetsing in te doen (al dan niet zichtbaar), maar geeft je medewerkers de autonomie, de vrijheid, de verantwoordelijkheid om tot resultaten te komen. Je zult zien: dit verhoogt de motivatie, het gevoel van iets kunnen toevoegen, bij je teamleden. En het krijgen van zombies die alleen maar doen wat gevraagd wordt.
3. Een beetje gevoel van empathie
Wist je dat meer dan de helft van de mensen naar hun werk gaat, niet omdat ze het leuk vinden, maar omdat ze simpelweg hun brood moeten verdienen? Zij halen hun energie en zin van het leven uit andere dingen die ze belangrijker vinden. Klinkt misschien een beetje zwart-wit en de waarheid is waarschijnlijk genuanceerd, maar veel mensen hebben nu eenmaal niet de binding met een bedrijf die je zou willen. En dan zitten ze ook nog eens met een projectmanager opgescheept die ze (mogelijk) niet (goed) kennen en die ze ook nog eens achter de broek aan gaat zitten om resultaten te bereiken in natuurlijk veel te weinig tijd. Zorg dan in ieder geval dat je je daarin wat inleeft. Heet mensen welkom als je voor je in je project komen werken. Dompel ze in een warm bad (figuurlijk natuurlijk – voor je de vertrouwenspersoon op je dak hebt voor ongewenste intimiteiten). Laat ze elke dag dat ze voor je werken het gevoel hebben dat het het waard is om te doen wat ze doen. Is het niet voor het bedrijf, dan wel voor het team, voor jou, of voor het bier en de nootjes die je elke vrijdagmiddag voor ze neerzet (denk eraan: don’t drink and drive).
Op deze manier, met deze drie punten, kun je een klimaar creëren waarin je je nog niet eens inhoudelijk met het project bezighoudt, maar waarbij je wel de succeskans fors verhoogt. Alleen maar omdat je je focust op de mens in je team.
Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen – of je dit nu al toepast, of nu gaat doen. Deel ze met ons in de reacties!
Artikel geïnspireerd op dit artikel: link.