Microsoft heeft Windows 10 uitgebracht enkele weken geleden en biedt vrijwel alle Windows 7 en 8 gebruikers de upgrade naar Windows 10 gratis aan. Microsoft heeft grote ambities met Windows 10 en hoopt spoedig meer dan een miljard installaties te hebben. Ik krijg vaak de vraag of het een goed idee is om over te stappen op Windows 10, hierbij wat overwegingen.
Zakelijk of privé?
Om te beginnen is het de afweging of je Windows 10 zakelijk of privé zult gebruiken. Zakelijk betekent meestal dat de IT afdeling zorg moet dragen voor een upgrade en het is niet heel waarschijnlijk dat je het aanbod om gratis te upgraden dan al op je dektop voorbij hebt zien komen. Mocht dit wel zo zijn overleg dan eerst even met degene die verantwoordelijk is voor IT voorzieningen binnen jouw organisatie: zonder meer upgraden en dan ontdekken dat je je werk niet meer kunt doen is niet handig. Voor zakelijke omgevingen raad ik een test- en migratietraject aan, zoals we vanuit InTellegus bijvoorbeeld met plezier voor je uit handen nemen.
Compatibiliteit met oudere software en hardware
Ook is het zaak om te checken of al je software wel compatible is met Windows 10. Op ZDNET trof ik een mooie handleiding aan hoe je zelf je compatibiliteit kunt checken. Ook wordt tijdens de installatie gekeken of er problemen zijn, maar dan nog heb je geen garantie dat alles het na de upgrade het nog doet. Gemiddeld genomen zal software die vanaf Windows 7 werkt, het in Windows 10 ook wel doen. Maar: mocht je nog een oude Photoshop gebruiken of bejaard boekhoud pakket hebben – beter even dubbelchecken.
Overigens is het checken van de compatibiliteit van software één ding: het controleren van je hardware – en dan met name randapparatuur zoals printers en scanners – is een belangrijk tweede punt. Recente hardware zal waarschijnlijk zonder problemen werken, maar als je printer inmiddels 10 jaar oud is, kan het zijn dat de stuurprogramma’s niet meer geschikt zijn voor Windows 10.

Hey, Cortana

In Windows 10 zit ook spraakherkenning, zoals we dat al kennen van Apple en Android. Microsoft’s stemgestuurde hulp heet Cortana en die roep je aan door tegen je pc ‘Hey Cortana’ te zeggen. Daarna kun je Cortana bevragen over het weer, beurskoersen of meteen acties laten uitvoeren. Hiervoor wordt data naar Microsoft gestuurd en dat is meteen voor veel mensen een reden tot zorg. Zie ook het punt over privacy.
Startmenu is terug

Het startmenu is terug! Na veel klachten in Windows 8 over de vage manier van navigeren tussen applicaties heb je nu weer een startmenu. Toch wel handig, net als het makkelijk kunnen wisselen tussen touchscreen weergave en gewone desktop modus. Ook is er een heuse applicatie winkel, een nieuwe browser genaamd Edge (die vervolgens geen plugins ondersteunt en verwijst naar IE in mijn geval) en een mooi weergegeven ‘action center’ wat nog het meest doet lijken aan een notificatie scherm van een mobiele telefoon. En dat is dan ook de ’truc’, de mobiele wereld neemt langzaam ook de desktop over – mogelijk is dit dan ook de laatste echte losse versie van Windows ooit.
Privacy en Windows 10

Dan een ander omstreden onderwerp en dat is privacy. Met Windows 10 gaat Microsoft de kant van Google op, door standaard alles vast te leggen wat je doet in het kader van het verbeteren van dienstverlening en de voorspellende gave van je systeem bij gebruik van zoekmachines en stemherkenning. In principe kun je dit aan laten staan, maar aan de andere kant, als je die opties toch niet gebruikt, zet dan deze functionaliteiten gewoon uit. Tijdens de upgrade naar Windows 10 kun je op een gegeven moment de instellingen veranderen (kies dan voor de uitgebreide opties en niet de ‘express installatie’ waarin alles aan blijft staan). Heb je Windows 10 al geïnstalleerd en wil je alsnog de privacy instellingen uit zetten, dan kan dat met behulp van de volgende handleiding die ik vond bij Windowscentral.com. Het nalopen van de privacy instelling is altijd een goed idee, want de opties die je tijdens de installatie krijgt te zien (ook al kies niet voor de “express” installatie) zijn beperkter dan datgene wat je na de installatie ook nog uit kunt zetten.
Dus – wel of niet upgraden naar Windows 10?
Enfin, zelf heb ik het gister even gedaan. Met de nadruk op even, want na een kwartiertje zonder verdere interventie mijnderzijds was de upgrade klaar op mijn 5 jaar oude computer. Daarna voelde alles lekker vlot en soepel aan en tot nu toe werken alle applicaties identiek. De gebruikers interface is een stuk handiger dan Windows 8 en het ziet er weer wat strakker en frisser uit. Combinatie van dit alles maakt het uiteindelijke upgraden een redelijke nobrainer – gewoon doen, tenzij je verwacht dat je iets niet kunt na de upgrade.
Microsoft koppelt Windows 10 overigens niet alleen meer aan pc’s, maar gaat ook werken op bijvoorbeeld de populaire Raspberry Pi mini computer. Hiermee denk ik dat de ambitie van Microsoft om meer dan een miljard installaties uit te komen prima haalbaar is. Microsoft is terug!