Projectmanagement certificeringen

IPMA

In Nederland is naast de PRINCE2 certificering ook veel vraag aan het ontstaan naar de IPMA certificering. De reden is dat bij een IPMA certificering meer gekeken wordt naar de competenties van de projectmanager, in plaats van een pure methodiek te beheersen. Wat maakt een goede projectmanager nou een goede projectmanager? Wat moet je beheersen, aan zowel kennis, maar ook aan soft skills? Dat is waar IPMA zich op richt. IPMA is een wereldwijde certificering, maar vooral in Europa bekender.
IPMA kent vier gradaties. IPMA-D is de instap certificering, waarbij je vooral getoetst wordt op kennis van modellen, competenties en vaardigheden. IPMA-D is vooral bedoeld voor projectleden. IPMA-C is bedoeld voor projectmanagers, en toetst je niet alleen op kennis van, maar ook ervaring met projectmanagement. Je moet projecten van een zekere omvang (mensen, budget) hebben geleid en langere tijd ervaring hebben opgedaan. IPMA-C behaal je met een examen (multiple choice én open vragen) die niet heel eenvoudig is, alsmede een mondeling assessment dat wordt afgenomen door mensen met minimaal, maar vaak een hogere, IPMA certificering. Daarnaast moet je deze certificering elke 5 jaar vernieuwen, waarbij je aantoonbaar je projectmanagement ervaring moet kunnen laten zien.
IPMA-B is de volgende stap en is bedoeld voor projectmanagers met ervaring met grote projecten, gevolgd door IPMA-A, voor zeer zware projectmanagers met ervaring met wereldwijde complexe projecten.
IPMA-C is de meest gevraagde certificering voor projectmanagers. We zien nauwelijks een hogere eis dan dat.

Lees hier meer over IPMA trajecten!

>> Lees op de volgende pagina meer over PMI