Het is bijna onmogelijk om niet van PRINCE2 te hebben gehoord: in Nederland is de PRINCE2 certificering al jaren flink populair. Het geeft je in een relatief kort tijdsbestek inzicht in een methode waarmee je projecten kunt managen. Het wordt vaak gezien als een “basis” voor iedereen die met projecten bezig is, omdat het is gebaseerd op best practices.
Welke certificering moet ik kiezen?
Of je voor IPMA moet kiezen, of voor PMP of PRINCE2, dat lees je op deze pagina. Maar dan nog heb je twee smaken waar je uit kunt kiezen: PRINCE2 Foundation en PRINCE2 Practitioner (er is ook nog een PRINCE2 Professional certificering, maar die komt niet veel voor).
Foundation
PRINCE2 Foundation is – zoals de naam al zegt – de basis certificering. Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om je PRINCE2 Foundation certificering te behalen. De stof is redelijk goed om door te komen en je kennis wordt getoetst door middel van een multiple choice examen. De truc bij dit examen is om vooral niet door te denken. Er wordt redelijk veel gevraagd naar de letterlijke definities en naar wat je volgens de theorie hoort te doen. Op het moment dat je door denkt (“ze bedoelen vast…”), dan gaat het vooral mis. Heb je je examen op zak, dan verloopt je certificering niet: je hoeft dus niet periodiek opnieuw examen te doen.
De theorie is zoals gezegd goed doorheen te komen en er zijn legio voorbeeldvragen voorhanden op het internet. De PRINCE2 Foundation certificering leent zich daarom goed voor zelfstudie. Veel bedrijven organiseren vaak een training in-house, maar er zijn uiteraard ook “normale” trainingen te volgen.
Klik hier voor meer PRINCE2 Foundation boeken op Bol.com.
Practitioner
Heb je je PRINCE2 Foundation op zak en heb je de nodige ervaring opgedaan met het managen van projecten, dan kan het zinvol zijn om je PRINCE2 Practitioner certificering te behalen. Deze certificering verloopt wel na drie jaar en zal je dus periodiek moeten vernieuwen. We zien een toenemende trend dat een Foundation certificering op je CV niet meer voldoet: steeds vaker wordt de Practitioner certificering gevraagd.
Een Practitioner examen is een open vragen examen en open boek. Dat laatste geeft al aan dat het ervaringsaspect helpt: met alleen het kennen van de stof kom je er niet (dan zou je immers alles letterlijk op kunnen zoeken).
Klik hier voor meer PRINCE2 Practitioner boeken op Bol.com.
Zelfstudie of training?
PRINCE2 Foundation en Practitioner lenen zich uitstekend voor zelfstudie.
Lees meer over het zelf behalen van de PRINCE2 Foundation certificering op onze speciale zelfstudie pagina
Lees meer over het zelf behalen van de PRINCE2 Practitioner certificering op onze speciale zelfstudie pagina
Het is daarentegen ook mogelijk om een training te volgen. Zeker als je relatief nieuw bent in het projectmanagement vakgebied, kan een training bijzonder behulpzaam zijn. Als alle termen nieuw voor je zijn, dan kan het namelijk toch snel overweldigend over komen.
Lees hier meer over PRINCE2 Foundation trainingen
Lees hier meer over PRINCE2 Practitioner trainingen
Uitgelicht:
Wil je even doorpakken? Dan is het mogelijk om je Foundation én Practitioner certificering even in één keer binnen te harken. D-ICT heeft hiervoor een zeer goed beoordeeld fast-track traject in elkaar gezet. Het slagingspercentage is hierbij ook nog eens extreem hoog, met 99%. Omdat in relatief korte tijd het traject wordt doorlopen, is het wel handig als je al ervaren bent in het vakgebied. Ben je volledig nieuw in het vakgebied, dan is deze training minder geschikt.
Ben je nog relatief nieuw in het projectmanagement vakgebied? Dan is een basistraining Foundation slimmer dan het eerder genoemde fast track. Een goed beoordeeld trainingsprogramma is die van Forsa Advies. De training neemt je slechts twee dagen in beslag en de slagingspercentages zijn met 95%+ zeer goed te noemen.