Deadlines

Deadlines. Heb je ooit wel eens nagedacht over de term deadline? In het Nederlands gebruiken we deze term ook veelvulding. Einddatum, de term die je anders kan gebruiken, hoor je eigelijk nooit.
Wat is nu eigenlijk een deadline en hoe kan een deadline verschoven worden? Kan dat eigenlijk wel?

Wat is een deadline


De term deadline komt van oorsprong uit het gevangeniswezen schijnt. Er was een lijn rondom de gevangenis. als je je daarbuiten bevond, mocht je worden doodgeschoten.
redelijk definief dus. Die lijn wil je niet over.
De huidige betekenis tegenwoordig is het laatste moment waarop iets afgerond moet zijn.

Het laatste moment


Het laatste moment waarop iets afgerond moet zijn. Moet…dus het is niet mogelijk dat uit te stellen. Zo moet een project planning dan ook gemaakt worden. Weet je nog die gouden driehoek van Tijd, Kwaliteit en Resources? In de ideale project planning is met alle drie rekening gehouden. Plus een beetje extra want er kan altijd iets mis gaan. En toch… lopen projecten heel vaak tegen een deadline aan.

Tijd


En het woord deadline zegt eigenlijk dat je het niet kan verschuiven. Dus schuif je met kwaliteit of resources? Of is de deadline eigenlijk geen deadline? En kan je toch schuiven met de tijd? Dan is het een streefdatum. Een streefdatum is altijd wat anders dan een deadline.

De millenium bug


De millinium bug is een mooi voorbeeld van een echte deadline. Voor de jongere generatie onder ons: Toen we ooit starten met computers werd het mogelijk een jaartal in te vullen voor datum velden in computer systemen. Deze datum was altijd 19_ _ Dus 1923 of 1997. Men was bang dat veel computer systemen het niet aankonden om het naar 2xxx te gaan. En omdat datum en tijd vaak automatisch loopt op systemen was er een keiharde deadline van 31 december 1999. Veel banken waren bijvoorbeeld bang dat hun systemen simpelweg zouden stoppen met tellen. Dat is een deadline.

Planning en deadlines


Denk er bij je planning dus nog eens goed over na of je te maken hebt met streefdata of deadlines. Overleg dit ook met je opdrachtgever. Mocht je een streefdatum niet kunnen halen kijk je altijd eerst naar de reden waarom het niet gehaald gaat worden. Het niet halen van de datum met de bestaande resources en gewenste kwaliteit is voor jou dan ook geen verassing. Waarom ga je het niet halen? Is de scope uitgebreid? Is het verkeerd ingeschat? Zat er iets tegen? Heb je niet de juiste mensen op het juiste moment? Is er niet de juiste kennis? Kortom, je kijkt nog steeds in de driehoek wat er mogelijk is. Tijd, Kwaliteit en Resources.

Streefdatum


Je moet nooit toewerken naar een deadline. Dat geeft extra stress want er is geen enkele rek. Werk toe naar een streefdatum. Betrek je opdrachtgever in de planning. Geef je streefdatum af. Daarmee geef je je zelf nog steeds de druk om de streefdatum te halen. Kijk en berekenen hoe ver dit van de deadline afligt. Bespreek de risico’s die impact kunnen hebben op de streefdatum. Wees realistisch. En zorg dat je nooit meer een deadline mist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.